درماتیت سبورئیک نوعی اگزما است که اغلب در روی بینی، پوست سر و قسمت بالایی پیشانی یا حتی صورت ظاهر میشود. اینها مناطقی هستند که غدد تولید کننده چربی بیشتری نسبت به سایر نواحی بدن دارند و به همین دلیل اگر دچار درماتیت سبورئیک شوید شاهد تغییراتی در پوست خود در نواحی نامبرده خواهید بود. این بیماری معمولا روی سر باعث شوره سر میشود به همراه خارش که میتواند بسیار عذاب آور باشد.
درماتیت سبورئیک باعث ایجاد لکههای قرمز روی سر یا پوست شما میشود و خارش دارد و ممکن است کمی سوزش نیز داشته باشد. اگر دچار این بیماری شده باشید میدانید که چقدر ظاهر شما را بد میکند و خجالت میکشید در جمع ظاهر شوید. همه کسانی که دچار این بیماری شدهاند میخواهند هرچه زودتر از شر آن راحت شوند، اما این بیماری به راحتی از بین نمیرود.
علت دقیق درماتیت سبورئیک مشخص نیست، با این حال، محرکهایی وجود دارد، مانند:
- فشار خون
- تغییرات هورمونی
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- هوای خشک سرد
مطالعات اخیر بر این موضوع تمرکز کردهاند که آیا ممکن است بین رژیم غذایی و این وضعیت ارتباطی وجود داشته باشد. در ادامه قصد داریم به این مبحث بپردازیم که چقدر میتواند رژیم غذایی سالم و مناسب برروی بیماری درماتیت سبورئیک تاثیر مثبت دارد.
آیا ارتباطی بین رژیم غذایی و درماتیت سبورئیک وجود دارد؟
در حالی که به نظر میرسد مطالعات ارتباط بین درماتیت آتوپیک و رژیم غذایی را نشان میدهد، مطالعات کمی در مورد اینکه آیا برخی از مواد غذایی باعث شیوع درماتیت سبورئیک میشوند انجام شده است. Livestrong.com اخیراً در مورد دو مطالعه جداگانه در مورد اینکه آیا ارتباطی بین رژیم غذایی و درماتیت سبورئیک وجود دارد گزارش داده است.
نتایج هر دو مطالعه باعث شد دانشمندان هنوز در مورد علت این وضعیت گیج باشند. آنها نتوانستند رابطهای بین رژیم غذایی و درماتیت سبورئیک پیدا کنند. هیچ الگوی غذایی وجود نداشت که بتواند با افزایش خطر ابتلا به این بیماری یا افزایش شیوع بیماری مرتبط باشد.

یک مطالعه مشاهدهای، که به عنوان مطالعه روتردام (RS) ارجاع داده شد و در شماره ژانویه 2019 مجله تحقیقات پوستی منتشر شد ، عادات غذایی 4739 نفر را مورد بررسی قرار داد. این شامل 639 نفر بود که به درماتیت سبورئیک مبتلا بودند. این مطالعه به این نتیجه رسید که "مصرف زیاد میوه با درماتیت سبورئیک کمتر مرتبط است، در حالی که تبعیت زیاد از یک الگوی غذایی "غربی" در زنان با درماتیت سبورئیک بیشتر مرتبط است. رژیم غذایی غربی رژیمی است که سرشار از چربی باشد.
مطالعهای که در مارس 2018 در Dermatol Online منتشر شد ، شامل 23 مرد و 28 زن بود. همه 51 نفر از درماتیت سبورئیک رنج میبردند. همچنین یک گروه کنترل متشکل از 50 نفر وجود داشت که این عارضه را نداشتند. شرکت کنندگان در مطالعه یک پرسشنامه غذا را پر کردند که دفعات دریافت غذاهای خاص از جمله گوشت، گوشت فرآوری شده، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات، شیر، محصولات لبنی، میوه، سبزیجات، نان، چای، قهوه و غیره را ارزیابی میکرد.
این پرسشنامه از شرکت کنندگان خواست تا عادات خود را در خوردن این غذاها در پنج سال گذشته در نظر بگیرند. نتایج "نشان داد که عادات غذایی با افزایش خطر درماتیت سبورئیک مرتبط نیست."
نتیجهگیری: سازمانهای پزشکی عوامل غذایی را به عنوان عامل درماتیت سبورئیک در نظر نمیگیرند.